Drifters, Bagladies and the Subway.

Amerika is een heel rijk land maar ook ongenadig hard als er iets misgaat in je carrière of gezondheid. Er zijn door de recessie meer daklozen die vaak in de warmte van de Subway of achterkant van je hotel proberen te overleven. Van de meeste daklozen zul je echt geen last hebben behalve dan een bordje met het verzoek om wat geld  te geven. Veel New Yorkers geven ook klein geld, want ze weten maar al te goed dat hun bestaan morgen ook dit kan zijn. Veel daklozen scharrelen hun kostje bij elkaar door vuilnis op te ruimen of statiegeld flesjes te zoeken die zijn weggegooid (ook hier bewijst de toerist een dienst).

Daklozen

Pas echt op met het impulsief maken van foto’s van daklozen, ook hier kan agressie uit voort komen welke vaak afgekocht kan worden met wat kleingeld. Omdat het decorum bij deze mensen minimaal is kan dit tot vervelende situaties leiden. Vraag of je een foto mag maken en geef wat geld. Helemaal vervelend is het gebedel om refill metro kaartjes bij de overstap van de metro naar de airtrain voor het vliegveld JFK airport. Toeristen denken dat deze kaart niet meer gebruikt kan worden en geven deze dan maar weg, de refill kaart kan ook gebruikt worden voor de airtrain. Het reizen naar en van Manhattan met de airtrain is sterk aan te bevelen vanwege de kosten en de reistijd. Taxi’s doen er vaak door de verkeersdrukte (bewust) veel langer over dan gepland om de route te rijden. Vreemd is dat de heenreis is vastgelegd in een standaard $ 50,- tarief naar Manhattan. Maar de terugreis staat open voor onderhandeling. Denk ook aan de tip die de chauffeurs nog vragen (hoeft niet maar wordt wel afgedwongen bij toeristen) zodat een rit al snel $ 100,- kan kosten. Kosten airtrain zijn $ 5,- en wordt goedkoper als je een value based metrocard koopt.

Subway

Reizen met de Subway kan heel snel gaan zeker als de voeten zeer doen na een dagje New York.

Let op de volgende zaken:

  • Niet bekend met het kopen van een metro kaart, ga naar een groot station en vraag het personeel.
  • Vermijd drukte bij de toegang poortjes, zakkenrollers slaan hier vaak toe en verdwijnen in de drukte.
  • Kijk goed waar  je naar toe wilt voordat je in een afgelegen station of minder sociale wijk terecht komt.
  • Artiesten en bedelaars komen ook in de metro om geld op te halen, is het vermaak de moeite waard geef dan wat kleingeld anders duidelijk no.

Voor de rest is de metro veilig en goed bewaakt, zeker in Manhattan en Brooklyn is het reizen geen probleem.

Onveilige wijken

Volgens de krant The New York Times worden er in de stad, die berucht is door hoge criminaliteitscijfers, steeds minder moorden gepleegd. Dit komt door het verbod op dragen van vuurwapens en zero-tolerance beleid naar criminelen. New York city en met name Manhattan worden als heel veilig beschouwd als je goed oplet en je niet inlaat met obscure figuren. Zakkenrollers zijn vooral actief bij toeristische attracties en in de metro dus let hier goed op. De Bronx wordt nog steeds als onveilig beschouwd en hier loop je de meeste kans op beroving of molest.

Voor toeristen die aankomen op het vliegveld in Newark New Jersey is het oppassen geblazen, dit stadsdeel staat in de top 10 van meest gevaarlijke steden van de verenigde staten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid