Bewerkt vlees
We worden nogal vaak wakker geschud met alarmerende berichten over voedsel en verhoogd risico op kanker. Niets nieuws onder de zon want dat was 25 jaar terug natuurlijk ook al een onderwerp van discussie. Het ging toen over de toepassing van groeihormonen bij runderen en het ongelimiteerde gebruik van antibiotica bij (pluim)vee. Het gebruik hiervan, legaal of illegaal, werd oogluikend toegelaten om de omzet te verhogen voor de producent en de prijs “laag” te houden voor de consument.
De toezichthouder op deze lucratieve handel, de verantwoordelijke ministeries, vonden het toen wel prima. Want zolang er geen schadelijke bijwerkingen werden geconstateerd is er niets aan de hand en hoeft men ook niet preventief in te grijpen. Nu zijn groeihormonen vanaf 2000 “officieel” niet meer toegestaan maar men kan dit niet goed controleren. Er bestaat dan ook nog steeds een sterk vermoeden dat deze hormonen ruim worden toegepast om de melk productie met 10-20% te verhogen. De universiteit van Wageningen is al geruime tijd bezig om een test te ontwikkelen die eenvoudig het gebruik van groeihormonen kan aantonen.
We worden platgespoten
Ondertussen wordt er in de horticultuur, een duur woord voor het telen van komkommers, paprika en tomaten, een veelvoud aan schimmelwerende stoffen (anti-fungalen) gebruikt. Deze stoffen krijgen we als consument ook binnen en zorgen onder meer voor een toename van de resistentie ontwikkeling bij infecties met levensbedreigende schimmels. Het mycologisch centrum te Nijmegen heeft hier herhaaldelijk over gepubliceerd en tegen gewaarschuwd. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen ernstige infecties is ook al teleurstellend, dus welk gevaar bedreigd onze toekomst?
Vlees is gevaarlijk
De Gezondheidsraad heeft een rapport uitgebracht waarin staat vermeld dat met name bewerkt rood vlees schadelijk is. Er zijn meerdere redenen om een waarschuwing te moeten geven; ter preventie van obesitas, diabetes, hart en vaatziekten en mogelijk ook kanker moeten we te veel, te vet, te zout en bewerkt voedsel laten staan of reduceren. Tevens wil men ook de producent “dwingen” om transparant en bewust melding te maken van de toevoegingen in het product. (wanneer wordt dit nu dan ook verplicht ingevoerd?). De Gezondheidsraad hoopt daarmee dat er een vermindering gaat ontstaan in “welvaartsziekten” en daarmee de gezondheidszorg kosten kan laten besparen. Vergelijkend zijn de preventieve campagnes tegen roken, waardoor er op latere termijn een afname moet gaan ontstaan in longkanker en vaatziekten. Het is belangrijk en aardig dat de Gezondheidsraad zich zorgen maakt over onze gezondheid, daar worden de leden tenslotte voor aangesteld en betaald. Toch zal hun advies geen directe en ruime navolging vinden.
Wie heeft gelijk?
Wat is waar, wat moeten we geloven. Gaat deze waarschuwing nu een drastische verandering veroorzaken in het eetpatroon en de toekomstig van de Nederlander?
De gezondheid en het welzijn van de mens is een complex gebeuren van meerdere factoren. Om longkanker te krijgen hoef je niet eens te roken. Elke dag in de file staan op de A9 is een aardig substituut hiervoor. Woon en werk je in een vervuilde en stress volle omgeving dan wordt je geest en lichaam hier echt niet beter van. en eerder geschreven zijn we overgeleverd aan de voedsel industrie die allerlei additieven kan toevoegen zonder daar wettelijk melding voor hoeven te maken. Bekijk een etiket en je weet nog niet wat je krijgt (je moet chemicus zijn om het te ontcijferen). Water toevoeging aan voedsel lijkt inmiddels heel normaal te zijn, misschien niet schadelijk voor je gezondheid maar wel voor je portemonnee.
Hoe en wat
Belangrijk is om de cultuur rond de productie en bereiding van eten te verbeteren. Waar komt voedsel vandaan, hoe wordt het geproduceerd, wat gaan we kopen en hoe bereiden we het tenslotte. Dat zorgt allemaal voor een gezondere bewustwording en meer plezier in de keuken. De trend van creatief koken is inmiddels zichtbaar op de televisie met programma’s waarin aspiranten zich mogen bewijzen in hun kookkunst. Inmiddels zie je dat fastfood ketens een “healthy meal” presenteren naast hun vette hap.
Advies: Kijk goed naar wat je koopt. Neem klassieke groenten en fruit van het seizoen en beperk zoveel mogelijk het eten van zoute en suikerrijke snacks. Wat betreft het kopen van vlees, vermijd de kilo knaller en met water ingespoten vlees en vis. Liever iets betere kwaliteit dan te vaak vlees op tafel en wissel dit af met vette vis bij voorkeur uit eigen zee en niet uit Tilapiastan.
Dit advies werd 25 jaar terug al gegeven en geldt nog steeds; het blijft oude wijn in nieuwe zakken.