Central Park on Bike

Central Park

Afstand: 16 km gehele park rond

Duur: 2-4 uur (afhankelijk van bezoek bezienswaardigheden)

Central Park (website) is een bijzonder mooi aangelegd park met zeer veel bezienswaardigheden. Dit park is totaal vanuit braakliggende grond in 1860 aangelegd. In ruim 15 jaar tijd werd er een van de grootste parken in een van de grootste steden aangelegd. Het unieke van dit park zijn de kruisende wegen op verschillend niveau waardoor het verkeer (auto’s, fietsen en voetgangers) elkaar niet hinderen. Je kunt dus hier lopen, joggen, fietsen of in een koets het park verkennen zonder rekening hoeven te houden met andere bezoekers. Alles is aangelegd zelfs de rotsblokken zijn hier naar toe gebracht. Het is een multifunctioneel park waar veel aan sport wordt gedaan en evenementen worden georganiseerd. Het drukste gedeelte is de zuidkant zowel bij Columbus Circle als de grand Army Plaza waar de kleine dierentuin zeker een aanrader is om te bezoeken.

Waar haal ik mijn fiets.

Het beste is om een fiets te huren aan de zuidkant van het park, er zitten een aantal verhuurbedrijven rond en aan de 57th street. Vraag om een map van het park om gemakkelijker de bezienswaardigheden te vinden, want dit park is groot, enorm groot (34o ha). De mooiste periode om door het park te fietsen is het voorjaar en najaar, als er sierbloesem aan de bomen is en de esdoorn bladeren verkleuren naar geel en dieprood. Maar ook in de zomer is het heerlijk vertoeven als de temperatuur topwaarden bereikt en menig inwoner ook naar het park vlucht om af te koelen.  Neem rustig de tijd, het moet ontspannend zijn, en ga als het lukt wat eten en drinken op de Sheep Meadow.

De route

We gaan op de fiets de volgende attracties langs en mogelijk bezoeken.

1. Umpire Rock: Op deze rots partij vlakbij Columbus Circle kun je klimmen en klauteren maar ook heerlijk zitten en kijken naar de drukte om je heen richting Sheep Meadow. Hier is de overgang van stad naar park goed te voelen.

2. Strawberry Fields: gedenkplaats voor de doodgeschoten John Lennon die in het tegenover gelegen Dakota building woonde. Het is een plek waar jong en oud samenkomen om stil te staan bij het onnodig geweld in de wereld maar waar ook straatmuzikanten hun eigen covers van het Beatles oevre spelen.

3. Ladies Pavilion: volgens New Yorkers de meest romantische plek om te trouwen, wat daar dan ook gebeurt. Als er geen bruidspaar file is dan kun je ook heerlijk in de schaduw zittend uitkijken over het meer (the Lake)

4. Swedish cottage, Shakespeare Garden en Belvedere Castle: Alledrie dicht bij elkaar gelegen en leuk om te bezoeken. De Swedish Cottage een voormalig schoolgebouw van hout herbergt nu een van de laatste marionetten theaters van de VS. In de Garden kun je genieten van de bloemen en planten die door de Engelse schrijver Shakespeare zijn beschreven in zijn werken. Bij de bloemen staan uitspraken van de schrijver vermeld. Het Belvedere Castle is een eigenaardig bouwwerk van klassieke bouwstijlen waar je al omhoog klimmend tot in de toren het mooiste uitzicht hebt op Central Park. Hier is ook een van de 5 bezoekers centra gevestigd dus met alle vragen over het park kun je hier terecht.

5.  je kan nu een short-cut nemen richting The Met (Metropilitan museum of Art). Dit museum kun je bekijken aan de buitenkant, voor een bezoek aan het museum zelf kun je beter een andere dag inplannen want je kunt als je wilt best een hele dag doorbrengen. Of je gaat op de fiets richting noorden naar Harlem. Dit is een rustig stuk om te rijden met aan het einde van het park een behoorlijke heuvel met veel bomen planten en vogels. Pas op voor vermoeide skaters die je hier kunt tegenkomen.

6. Block House 1: Dit historische punt is alleen per voet via een steile klim te bereiken. Ook hier weer een mooi uitzicht en de natuur om je heen. Je kunt je niet voorstellen dat je echt in New York bent. Je kunt dit punt ook laten wat het is en verderop uitrusten bij de pool of het Harlem meer.

7. Wie van bloemen en vlinders houdt, en wie doet dat niet, stopt in het voorjaar en zomer bij de Butterfly gardens/Conservatory garden. ook hier weer een oase van rust en mooi aangelegde tuinen om in te lopen. Vraag gerust aan de aanwezige vrijwilligers om uitleg over planten en bomen. ze doen dat graag.

8. We fietsen langs het Jaqueline Kennedy Onassis reservoir. Een gigantische opslag van miljoenen liter water. Ooit aangelegd als noodvoorziening is het nu een klein natuurgebied waar vogelkijkers hun hart op kunnen halen. Rond dit reservoir is een jogging track aangelegd. Mooi plek om even te zitten.

9. Op weg naar het standbeeld “Alice in Wonderland” passeren we het Guggenheim museum en The Met. Ook de obelisk met als bijnaam Cleopatra’s Needle is als oudste monument wel bijzonder om te bekijken. Dit beeld is origineel van Egypte en aangeboden in 1880 in ruil voor financieel support.

10. Alice in wonderland heeft een magische aantrekkingskracht op jong en oud. Klimmen op het beeld en foto’s maken naast de Mad Hatter. Lees ook de Jabberwockie rond het beeld.

11. Bootje huren en varen op The Lake. Ja dat kan bij Loeb boathouse. Gaat wel weer van je fietstijd af.

12. Op weg naar Balto, de beroemdste hond van Central Park. Een sledehond uit Alaska die medicatie tegen difterie uitbraak meebracht. Hierdoor werd Balto een nationale beroemdheid.

13. Bezoek aan de dierentuin, dat doen we een andere keer.

 

 

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid