Chinatown & Little Italy

propel-footwear

Chinatown te New York is een van de dichtst bevolkte wijken met Chinese immigranten in de Verenigde Staten. Er wonen echter nog veel meer Chinezen in de wijk Queens dan in Manhattan. Het grootste Chinatown is gelegen in San Francisco en heeft (hoe merkwaardig is dat) wel een andere sfeer. De Chinezen zijn naar de Verenigde Staten gekomen als goedkope arbeider voor de aanleg van de spoorwegen van het Oosten naar het westen. Een behoorlijk aantal dacht ook als gelukzoeker naar goud rijk te worden tijdens de Goldrush in Californië.

Deze wijk staat bekend om zijn winkeltjes met goedkope snuisterijen, sieraden, kleding (meestal namaak en goedkoop) en Aziatische gebruiksartikelen. Hier zijn ook de fantastische restaurantjes waar je de authentieke Chinese, Vietnamese en Thaise keuken kunt leren kennen. We gaan hierheen om (goedkoop) te shoppen, sfeer te proeven, rare voorwerpen te bekijken en lekker te gaan eten. Echter, voordat we gaan eten zien we liever geen levende kikkers in een emmer.

 

Start van de wandeling

Goed start punt om te vertrekken in Chinatown is Chatham Square. Hier komen de grote straten op uit zoals Mott street. Dit is dan ook de belangrijkste winkelstraat in de Chinese wijk. In deze straat vind je echt aparte winkels zoals Aji Ichiban waar je het bijzondere Aziatisch snoepgoed kan kopen.

De winkel behoort tot een grote keten uit Hong Kong die standaard in elke Chinatown wel te vinden is. Wij verstaan als Westerling onder snacks toch wel iets anders dan wat ze hier verkopen. Hier kun je de gedroogde insecten en zeevruchten gelukkig eerst  proeven voordat je zou willen kopen. De winkel is flexibel en biedt de mogelijkheid om een monster mee te mogen nemen en ook kleine hoeveelheden kun je kopen. Zeker leuk om hier rond te kijken en wat uit te proberen.

Inkopen doen

Een van de allergrootste Toko’s, waar je bovendien ook nog goed kunt eten, is New Kam Man op Canal street. Echt alles kan je hier kopen als het gaat om keuken gerei en aparte ingrediënten. Mooi Japans aardewerk is in vele vormen met motiefjes te koop voor een zeer schappelijke prijs. Slaap je slecht, stroomt je bloed niet meer zoals het zou moeten, ga dan even langs bij de Chinese kruiden afdeling voor persoonlijk aangemeten medicatie.

Meer deskundig advies over kruiden en aandoeningen is te krijgen in diverse Chinese apotheken waar ook acupunctuur behandeling mogelijk is. Om te kijken wat men zoal aan traditionele medicatie klaarmaakt en meegeeft is het leuk om een kijkje te nemen bij Lin Sister Herbs,Bowery Street 4 als een van de oudste apotheken in Chinatown.

Zondag vogeltjesmarkt

Voor wie New York bezoekt in de zomer, moet zeker op zaterdag (de drukste dag) en zondag het Columbus Park bezoeken. Hier spelen Chinezen het oude spel Mah-Jongg en nemen ook hun vogeltjes in kooitjes mee om wat zang wedstrijdjes te houden. Voor de echt vroege vogels is er gelegenheid om in de ochtend aan de Tai Chi les mee te doen. Wie daarna verder wil mediteren kan dat ook doen in de boeddhistische tempel op Canal Street. Hier is echt een grote boeddha in lotushouding te vinden die minzaam op je neerkijkt. De mooie collectie aan verzamelde ivoren slagtanden is op de eerste verdieping te bewonderen.

We gaan eten!

We hebben honger gekregen van al dat slenteren en winkeltjes bekijken dus we kunnen ons opmaken om een keuze te maken uit ongeveer 350 restaurants! We kunnen natuurlijk “veilig” gaan voor  de Chinese McDonald maar willen op avontuur in de Cantonese keuken. En let wel het is hier anders eten dan bij de Chinees in Nederland. Laten we zeggen dat hier alles van het dier wordt gebruikt, dus ook stukjes pens, orgaanvlees en eendenpoten komen op het menu. De plaatselijke inwoners halen hier hun neus niet voor op en slurpen letterlijk en figuurlijk alles naar binnen.

Totaal overzicht aan alle restaurants.

chinatown-mapMacdonald chinatown

Aanbevolen restaurants om goed en betaalbaar te kunnen eten:

Big Wong Mott Street 37
Jing Fong Elizabeth street 20
Hop Lee Mott Street 16
Nom Wah Tea Parlor Doyers Street 13
Sanur Kitchen Doyers Street 18

Italianen, waar zijn ze gebleven?

Little Italy ligt ten Noord-Oosten van Chinatown. Beide wijken zijn dus op een dag te bezoeken. Helaas moet ik zeggen dat deze wijk niet meer zo origineel oogt als vroeger. Een groot aantal Italiaanse bewoners is vertrokken naar New Jersey (Hoboken). Wat hier dus rondloopt zijn voornamelijk toeristen op zoek naar de lekkerste pizza in Mulberry street. Dit is dan ook de belangrijkste straat hier. Interessant zijn toch altijd weer de klassieke restaurant pushers, of zijn het nu trekkers, die je naar binnen lokken voor een matige bordje pasta.

Leuk en bijzonder is het bezoek aan de mooie Italiaanse markt Di Palo’s waar je echt heerlijk Porchetta en goede buffel mozzarella kunt eten. Wil je bovendien goed Italiaans eten, dat moet toch lukken in New York, loop dan even door richting het noorden naar Rubirosa op nr. 235 of met openbaar vervoer naar Tavola en Capizzi wat niet in Little Italy ligt maar in Hell’s Kitchen op 9th Avenue. Andere sterke aanbevelingen zijn Co in Chelsea en John’s Pizzeria of Bleeker Street

Smakelijk eten

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid