Duurzaamheid – Wasmachine

Het werkt nog steeds niet goed, bevordering van de duurzaamheid in de samenleving.

Het kost te veel geld. De consument moet telkens toeslagen betalen als vervuiler en een toename van de levenscyclus bezorgt de industrie minder winst. Dus dat willen de multinationals gewoon niet. Ga eens op zaterdag bij de gemeentelijke stortplaats kijken. Hier wordt een waar kapitaal aan nog werkende of goed te repareren goederen gestort door de burgerij. Goed de economie moet blijven draaien van de politiek want dat zorgt toch immers voor banen. Maar is deze verspilling, we praten over productie en verwerking, wel goed voor de wereld en de mens. De levenscyclus van het eikenhouten bankstel van je lieve ouders was goed voor minimaal 25-30 jaar. In deze eeuw praten we over een ander begrip: performance cyclus.

Levensduur

De levensduur van goederen hangt samen met trends en functionaliteit. Dat is goed te merken bij computers. Door een snelle ontwikkeling  van de software, bleek die duur aangeschafte super Pentium processor na twee jaar al een slak op de snelweg. Dus upgraden dan maar weer, inclusief het moederbord, want dat is echt nodig. Kent u ze nog, die mensen die een Nokia (koelkast) aan hun oor hebben hangen.  De marketing jongens zeggen dat je echt niet zonder het laatste hipste mobieltje kunt in 2015.

Onze wasmachine is kapot gegaan deze week, niet door het beoogde en werkelijke gebruik, maar door de toepassing van goedkoop slecht materiaal. Materialen die gekozen zijn door de fabrikant met een geprogrammeerde celdood. Simpel gezegd; er kan heel goed een wasmachine worden gemaakt met kwalitatieve onderdelen die langer dan 10 jaar meedraait. Maar dat wil de fabrikant niet dus worden er ook onderdelen gebruikt die zorgen dat de machine voortijdig kapot raakt. Wordt dan wel een dure reparatie, het onderdeel en monteur zijn samen duurder dan een nieuwe machine. Dat drijft de wanhopige burger naar de winkel, je moet toch wassen.

 

De wasmachine is een Samsung Ecobubble, 4 jaar terug in 2012 gekocht voor € 700 en let wel met een beloofde garantie door de fabrikant van 10 jaar op de motor. Maar let goed op: Samsung heeft besloten om de ophanging van de trommel (lagerkruis) van pisbakken aluminium te maken. Lekker licht en goedkoop, en dus ook breekbaar en eerder kapot. Helaas wordt hier geen garantie van 10 jaar op gegeven.

 Kwaliteit en service

Het lagerkruis is compleet in drie stukken gebroken (zie de foto hiernaast) zodat de trommel als een dronkenman alle kanten opslingert. Goed we gaan voor de duurzaamheid want de motor doet het nog prima en zal zeker de 10 jaar gaan halen (anders wordt de garantie niet gegeven). Een reparatie moet mogelijk zijn, we zijn handig en doen het zelf. Het blijkt anders te lopen. Na op meerdere websites gekeken te hebben voor bestelling van onderdelen raak ik in verwarring, er zijn veel klanten die dit probleem ook hebben gehad en melden dit dan ook.

 Op de website staat: onderdelen zijn niet meer leverbaar.

Uitverkocht misschien want er zullen veel van deze wasmachines verkocht zijn. Maar goed ik neem contact op met het service center van Samsung. Wil graag een prijsopgave van de onderdelen en beschikbaarheid. Na het eerste telefonisch contact krijg ik het advies om een monteur te laten langskomen. De monteur gaat mij dan vertellen wat ik inmiddels heb vastgesteld: deze vogel gaat nooit meer vliegen.

Kosten en Coulance

De achilleshiel van deze machine kan waarschijnlijk niet gemaakt worden. Als er al onderdelen beschikbaar zouden zijn dan bedragen de minimale kosten €160,- (zonder monteur) waardoor deze wasmachine wel erg duur gaat worden. Goed ik stuur twee e-mails met het verzoek om coulance en beschikbaarheid van materiaal. Hier krijg ik een mail op terug om onderdelen te bestellen, die er dus niet zijn. Verder geen empathische reactie of een aanbod om de kosten te delen. De verder perfect onderhouden machine en moter waar 10 jaar garantie op is, ligt inmiddels op de vuilstortplaats.

Een mens moet toch wassen, maar het vertrouwen in Samsung heeft wel een forse deuk opgelopen

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid