The High Line Park

In het begin van de jaren 2000 is het  High Line Project als verhoogd park, 9 meter boven de begane grond, aangelegd. Het eerste gedeelte is geopend in 2009 maar er wordt nog steeds gewerkt aan uitbreiding en verbetering. Er is ook een belangrijke bijdrage geleverd door de Nederlandse landschaps-architect Piet Oudolf. Hij is gevraagd om samen met een groep vrijwilligers de beplanting vorm te geven. Oudolf heeft een voorkeur voor groepen grassen en dat is goed te zien. Dit park of project blijft door de keuze van beplanting het hele jaar aantrekkelijk om er doorheen te lopen. De Nederlandse floraontwerper geeft aan dat zijn beplantingsschema voor The High Line geïnspireerd is op natuurlijke overwoekering van oude treinsporen. Oudolf voegde planten toe die voorkomen in Amerikaanse landschappen zoals veel grassen. Niet alleen zorgt dit voor een grotere diversiteit aan beplanting in de stad, maar het trekt ook veel insecten en vogels aan. De vrijwilligers van The High Line beheren de beplanting en zorgen dat bepaalde gedeelten afgeschermd blijven. Bezoekers kunnen voldoende rusten op de houten banken, die zich omhoog vouwen vanuit de betonnen wandelroute. Veel aandacht dus voor kunst, zitjes en mooie plekjes met bankjes om even rustig te genieten van de bloemen grassen en bomen.

[g-carousel gid=”25376″ height=”200″ per_time=”3″ center=”1″ random=”1″ watermark=”1″ autoplay=”1″]

Hoe komt dit nu zo hoog?

Oorspronkelijk was dit een goederen spoorlijn in de jaren 1930 aangelegd. Er is toen besloten, vanwege de veiligheid voor de bewoners, om deze lijn verhoogd aan te leggen op 9 meter hoogte. Deze lijn loopt langs de westzijde van Manhattan tot aan het Meatpacking district. De bezoekers ervaren nu wat vroeger alleen de bestuurders van de goederentreinen zagen toen ze met hun vracht langs de westelijke oever van Manhattan reden. Een prachtig uitzicht over de Hudson en de stad.

De route om te lopen

Er is een officiële toegang in het Meatpacking district maar mijn aanbeveling is om de wandeling bij Gansevoortstreet te beginnen en te eindigen bij het Penn station. Als je loopt dan is de eerste ervaring alsof je zweeft boven de straat maar het geeft vanwege de wat lagere skyline een prachtige gelegenheid om van het uitzicht te genieten. Over exotisch uitzicht gesproken, je kan bij veel woningen naar binnen kijken maar de grootste aantrekkingskracht op voyeurs zijn wel de kamers in het Standard hotel. Dit hotel gebouwd in 2008 heeft kamers met zeer grote ramen van vloer tot plafond waar het inmiddels een exhibitionistische sport is geworden voor bepaalde  bewoners om bezoekers mee te laten genieten van hun “private parts”. Het blijft natuurlijk wel New York. In ieder geval is het een bijzonder fraaie wandeling die bijzonder mooi is aangelegd. Zeker een activiteit die je moet doen in New York.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid