Roosevelt & Governors Island

Bezoek de vergeten eilanden

Een bezoek aan deze eilanden wordt vaak overgeslagen omdat ze uit de route liggen (Manhattan) en er te weinig vertier zou zijn. Maar ga hier heen op de juiste tijd en kijk naar de agenda met activiteiten en ervaar dan hoe leuk het is om op een van deze eilanden rond te lopen. Beide eilanden zijn geheel auto vrij gemaakt zodat het ook rustig is om hier te lopen of te fietsen.

Roosevelt Island

Het allerleukste is om naar dit eiland te gaan met de Roosevelt Island Tram, een kabelbaan die over de East river gaat naast de Queensboro Bridge. Je kunt ook met de subway gaan, de kosten voor een kaartje zijn gelijk maar het uitzicht is natuurlijk veel mooier, zeker in de avond met al die lichtjes. Maar goed we komen om te wandelen en dat is prettiger in daglicht. Stap op bij het Manhattan tram station (59th street en 2nd Avenue) en wacht op de tram die om het kwartier gaat. Je kunt ook een fiets of kinderwagen meenemen maar met een volle bak is dat wel eens lastig. De tocht duurt ongeveer 8 minuten en is 3 km lang. Je stapt uit naast de brug en kan dan gelijk de route volgen langs de bezienswaardigheden.

Wat is er te zien

Er is een riverwalk te volgen die richting zuiden naar het Four Freedoms park gaat (ontworpen door Louis Kahn) waar een mooi uitzicht is op de rivier en beide oevers. Hier  staat ook de gedenksteen van President Roosevelt. Op het eiland wonen voornamelijk New Yorkers die de rust prefereren en hier werken.  Er rijdt een rode shuttle bus op het eiland rond die frequent stopt. Als je naar het noorden wil lopen dan kom je nog langs de Renwick Ruin oftewel het pokken ziekenhuis. Hier werden de bewoners met de besmettelijke ziekte heen gebracht. Het is nu verlaten en afgezet met een hek vanwege de veiligheid. Als je doorloopt naar het noorden dan kom je langs een “oude” kerk genaamd the Good Shepherd en helemaal op de punt staat het Blackwell House met de vuurtoren. Meeste bezoekers gewend aan het geweld van Manhattan zullen dit een saai eiland vinden maar met mooi weer is het hier heerlijk vertoeven aan de rivier en een picknic te houden. Terug kun je met de tram of met de Subway (F-train), dit is het diepst gegraven metrostation van New York met drie verdiepingen, dus hou rekening met je conditie als je de trap wilt nemen.Gelukkig zijn er ook roltrappen en liften.

Governors Island

Dit moet in 2016 een van de mooiste plekjes worden van New York. Je kan dan vanaf een aangelegde heuvel een 360 graden panorama krijgen van de omgeving. Het is dus mogelijk om het Vrijheidsbeeld, Manhattan, Brooklyn en Staten Island te zien. Het eiland was ooit door de Nederlanders ingericht met een vesting en werd toen Noten eiland genoemd. Het is nu officieel een monument en park geworden en een hotspot voor feesten en festivals geworden. Let wel het eiland is alleen in de zomer toegankelijk. Je vaart er heen met de gratis Ferry vanuit Manhattan of Brooklyn. Het is zeker een leuke trip in de zomer met genoeg muziek, tentjes en foodtrucks om je te vermaken.

Nederlanders ontwerpen nieuw park

West 8 een Rotterdamse bureau gaat op dit eiland een nieuw park ontwerp, een educatief natuurpark rond de thema’s natuur, water en ecologie. Op het eiland zelf kunnen houten fietsen gehuurd worden door bezoekers. Er worden zestig meter hoge heuvels aangelegd met materiaal dat vrijkwam bij de sloop van de gebouwen. Er is een uitgebreid fiets- en wandelpadennet met uitkijkpunten. De mooiste oude gebouwen blijven staan en worden verbouwd tot centra voor ontspanning.

Veel plezier met het verkennen van deze aparte (minder toeristische) eilanden.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Plaats een opmerking

* Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de veilige opslag en gebruik van je gegevens.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Geen probleem voor mij Privacy Beleid